23 de nov. 2013

Un dictat diferent - Dictat en cursa

Aquest post el faig amb la intenció de donar una segona oportunitat als dictats. 

Recordo avorrir-me moltíssim a classe quan el mestre dictava el text que nosaltres havíem de copiar. Generalment, la història que t'explicava no tenia ni solta ni volta, no estava contextualitzat ni et portava a cap conclusió o reflexió. 
Els dictats s'utilitzaven, únicament, per treballar els aspectes ortogràfics que s'havien estudiat a classe anteriorment i quedaven allà a la carpeta amb l'única finalitat de copiar les faltes deu vegades i de competir amb els companys per qui tenia el nombre de faltes més baix. 
En definitiva, que els dictats han sigut sempre una activitat avorrida i poc desitjada pels alumnes. 

Per què no fer-ho diferent? 

http://blog.ididactic.com/la-importancia-de-los-dictados/
Els dictats són una eina molt útil i necessària pel mestre i un gran exercici de memorització i reflexió metalingüística pels alumnes. Tanmateix, no és imprescindible per a l'avaluació ni necessàriament ha de tenir sempre la mateixa execució. 

Així doncs, vaig estar buscant i pensant una manera diferent de fer un dictat amb els meus alumnes de sisè a l'escola on realitzo les pràctiques i va sortir això:DICTAT EN CURSA


Distribució de l'aula / organització: dividirem els alumnes per parelles (un grup de 3 màxim). Col·locarem un membre de la parella en una paret de la classe (dempeus) i l'altre en una altra paret (assegut en una taula). De manera que quedi la meitat de la classe en una banda de la classe (pissarra) i l'altre meitat en una altra (amb taules).
Si és possible, enretirarem les taules que impedeixin el pas als que estan dempeus, ja que poden molestar. 

Material: Paper i boli per un membre de la parella. Un dictat preparat per el/la mestre/a per a l'altre membre de la parella. 

Desenvolupament de l'activitat:
Donarem als membres de la parella que hi ha dempeus a la banda de la pissarra un paper a cadascú on hi haurà escrit el dictat que haurà preparat la mestra de manera que cada frase quedi en una línia. Per exemple, com aquest:

Els músics bufen les trompetes i toquen els timbals. 
Els nens ballen i piquen de mans. 
Els grans juguen a cartes i a daus. 
Els carrers estan decorats. 
Les festes del poble ja han començat!

A continuació, se'ls donarà les instruccions: 
Se'ls demanarà que s'aprenguin de memòria la primera frase fixant-se molt bé en els signes de puntuació i en l'ortografia (accents i/o qualsevol altre aspecte que al mestre li interessi remarcar). Un cop se l'hagin après, hauran d'anar a buscar la seva parella a l'altra banda de la classe i dictar-li la frase que s'han après. Les correccions les efectuaran al moment, és a dir, que han d'estar molt atents al que escriu el seu company per tal de poder dir-li on s'ha equivocat i ajudar-lo a rectificar.

Quan hagin dictat la primera frase hauran de tornar per aprendre's la segona, i així fins que s'acabi el dictat.
Cada mestre és lliure d'escollir com organitzarà l'activitat. Es pot deixar total llibertat i respectar els ritmes de cada alumne i es pot fer de manera més pautada, donant el tret de sortida independentment de si algú no ha tingut temps de fixar-se en tots els detalls o d'aprendre's correctament la frase. 

Per altra banda, la distribució de les frases en línies del dictat també és opcional. Si el que volem és que facin una reflexió metalingüística més potent i que hagin de decidir fins on s'aprenen la frase per tal de no deixar la frase tallada o sense sentit, podem deixar el dictat amb els punts seguits i apart originals. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada