7 de maig 2012

AMANIDA DE RECEPTES (per cuinar amb nens)

Com fer cuina amb els nens i per què? 

Cuinar és el mitjà perfecte per educar en l'alimentació. Tots els pares desitgen que els seus fills siguin sans i forts i s'esforcen perquè tinguin una dieta sana i equilibrada, però la millor manera d'aconseguir que interioritzin aquests valors és fent que ells manipulin el menjar, que ells cuinin. D'aquesta manera també entenen molts procediments culinaris que no entendrien d'una altra forma. 


Cuinar amb nens és mol divertit, però cal tenir en compte un seguit de conceptes que no podem perdre de vista:

  1. Una recepta per a nens ha de ser divertida, ha de ser manipulativa. Cal que els nens puguin manipular tots els aliments, barrejar-los amb les mans, tocar-los, tallar-los, batre'ls, etc. Per tant, no té cap sentit ensenyar un nen a fer brou de verdures, perquè ell no podrà fer res més que esperar i això és avorrit. 
  2. És important que la recepta tingui un únic cos. Per exemple, una lasanya és molt complexa i no funciona com a taller de cuina amb nens. Per tant, és important que la recepta sigui "una única massa uniforme". 
  3. Per entendre tot el procés culinari cal que els nens vegin i puguin fer tota la recepta. De manera que fer fregits com croquetes, calamars a la romana o peix arrebossat no és una bona idea, ja que el fet de fregir els aliments és molt perillós i, en el cas de les croquetes, un cop feta la massa cal esperar a que estigui freda del tot per començar a fer-ne. 
  4. Hem d'intentar que totes les receptes tinguin algun component manipulatiu més que tallar aliments com fruites i verdures. Per tant, una amanida, tot i que no implica cap risc per als infants i la poden fer sencera sense cap ajuda d'un adult, no és una bona opció. 
  5. Cal buscar receptes personalitzables, és a dir, que cada nen pugui fer la forma que vulgui amb la massa, posar-li els granets de xocolata que vulgui o el sucre que vulgui... cal que cada creació sigui diferent per tal que cada nen pugui reconèixer la seva feina. 
  6. El fet de decorar les receptes dóna molt de joc. Els nens i les nenes gaudeixen enormement decorant les seves creacions, personalitzant-les encara més i posant un toc creatiu abans de menjar-se-les. 






A continuació teniu un petit recull de receptes que es poden fer amb nens i, més avall, un llistat de pàgines web on en podeu trobar moltes més!! 







Pa de berenar
Ingredients
3 ous
150 gr. de sucre
130 gr. de mantega
200 gr. de farina
1 sobre de llevat en pols, químic
Un pessic de sal
Una culleradeta de canyella
Sucre glas
Elaboració
Batem els ous amb el sucre fins augmentar el volum i que agafin un color blanquet. Afegim la mantega a temperatura ambient. Barregem els ingredients i hi afegim la farina, el llevat, la sal i la canyella. Ara, ho mesclem tot barrejant poquet.
Engreixem un motlle i hi posem la massa. Coem el forn, a 180ºC, durant 30 minuts.
Acabem amb sucre glas
Aquesta recepta es pot fer amb nens de P-3, és molt fàcil i agrada molt als nens. 



Quiche lorraine de bacon, xampinyó i orenga
Ingredients
Per la massa
250 gr. de farina
125 gr. de mantega
1 ou
llevat en pols


Pel farcit
200 ml de nata líquida
100 gr. de llet
4 ous
50 gr. De bacon
100 gr. de xampinyons
100 gr. de formatge emmental
Sal i pebre
Elaboració
Barregem tots els ingredients de la massa i els amassem fins aconseguir una pasta fina i llisa.
Estirem la massa i la disposem en un motlle prèviament engreixat i enfarinat.
Tallem els xampinyons nets menuts. Tallem el bacon a dauets.
En un recipient gran, deixatem els ous i els barregem amb la nata líquida, la llet, el formatge, la sal i el pebre.
Farcim el motlle amb els xampinyons i el bacon. Hi vessem la barreja de nata, llet i ous. Coem el conjunt, al forn, a 160ºC, durant vint minuts.










Galetes


Ingredients
500 gr. de farina
250 gr. de mantega
150 gr. de sucre en pols
1 ou
Un polsim de llevat en pols
Un polsim de canyella
Gotes de xocolata
Fruita seca
Elaboració
Posem la farina sobre la taula, afegim la mantega a dauets petits i anem barrejant amb les mans, com si ens les freguéssim, fent engrunes. Posem el sucre en pols i la canyella i barregem.
Ara fem un volcà i, a dins, hi posem l’ou i una mica d’aigua. Amassem fins aconseguir una pasta compacta, que no se’ns enganxi i sigui fàcil de treballar. Afegim les gotes de xocolata i tornem a amassar.
Estirem la massa amb el corró, fem les formes que vulguem, col·loquem la fruita seca i les anem posant en una safata protegida amb paper de forn
Enfornem deu minuts a 180ºC. Un cop fredes, ja les podrem menjar.







Pessic de pastanaga


Ingredients
2 pastanagues
100 ml d’oli
4 ous
200 gr. De farina
150 gr. De sucre
Mig sobre de llevat


Elaboració
Ratllem la pastanaga.
Barregem els ous amb el sucre. Afegim l’oli. Tornem a barrejar. Hi afegim la pastanaga ratllada, la farina i el llevat. Batem bé.
Engreixem i enfarinem un motlle. Aboquem la barreja del pa de pessic i ho enfornem mitja hora, a 180ºC.
Un cop fred, ho podrem menjar.












Crema de llimona

Ingredients
Una llauna de llet condensada de 400 gr.
2 llimones
200 gr. De nata per muntar, del 35% de greix mínim
1 paquet de melindros.
4 maduixes
groselles

Elaboració 
Fem el suc de les llimones.
Barregem el suc amb la llet condensada. Afegim la nata muntada, amb molt de compte de que no s’abaixi, fins aconseguir una barreja homogènia.
En un motlle posem una base de melindros. A sobre la crema de llimona. Acabem amb maduixes talladetes i groselles.
Guardem a la nevera fins que ho mengem.








Algunes webs on hi podreu trobar receptes de cuina molt divertides per fer amb nens: 


1. Per fer amb nens

2. sócpetit.cat


3. sortirambnens.com


4. Somcuiners










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada